Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC

Scopul medierii in muncia il reprezinta stabilirea compatibilitatilor dintre cerintele locurilor de munca vacante comunicate de catre angajatori, cu pregatirea profesionala si aptitudinile beneficiarilor.

Medierea muncii este activitatea prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unuui loc de munca, in vederea angajarii.

Medierea se realizeaza de catre expertul in mediere, in baza informatiilor oferite de solicitantul acestor servicii. In cadrul activitatii de mediere se incheie contractul de mediere cu persoana solicitanta, in care se specifica drepturile si obligatiile partilor in procesul de mediere.

Medierea profesionala reprezinta:

  • activitatea de informare privind situatia locurilor de munca in prezent si in perspectiva apropiata;
  • posibilitatile de incadrare in acord cu pregatirea si experienta profesionala, precum si a cerintelor angajatorului;
  • posibilitatile de (re)calificare si perfectionare in vederea cresterii sanselor de incadrare in munca.

Serviciile de mediere pentru persoanele in cautarea unui loc de munca constau in:

  • informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora prin publicarea, afisarea, organizarea de burse ale locurilor de munca;
  • mediere electronica avand ca scop punerea automata in corespondenta a cererilor si ofertelor de locuri de munca prin intermediul tehnicii de calcul;
  • preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si cu interesele acestora.

In identificarea locurilor de munca vacante un rol important il are si portalul Serviciul Electronic de Medierea Muncii (adresa web http://www.semm.ro/LMV/home.seam ) pentru beneficiarii serviciilor oferite de catre ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

In derularea activitatii, mediatorul utilizeaza si intocmeste Planul individual de mediere. Scopul acestuia il reprezinta ocuparea (angajarea intr-un loc de munca) solicitantilor prin realizarea unor actiuni propuse de expertul in mediere. Totodata Planul individual de mediere reprezinta o metoda concreta de stimulare a responsabilitatii beneficiarului in procesul de cautare si ocupare a unui loc de munca.

In derularea si implementarea acestei activitati, Institutul pentru Politici Sociale a avut urmatoarele rezultate:

  • 106 sesiuni de informare privind locurile de munca vacante;
  • 339 planuri individuale de mediere realizate;
  • 100 de persoane incadrate in munca in urma activitatilor de mediere;
  • 1 targ de joburi realizat in luna noiembrie 2015.

Media

IDEAS AND BREAKTHROUGHS FUELED BY 100+ YEARS OF TOTAL EXPERIENCE.